Penis/teelbal: behandelingen

 Sterilisatie (Vasectomie)

Indien er een wens is tot sterilisatie, worden beide zaadleiders doorgenomen en wordt er een stuk tussenuit genomen. De ingreep wordt vooral onder lokale verdoving uitgevoerd doch dit kan ook onder algemene narcose. De duurtijd is ongeveer 20 minuten. Een sterilisatie heeft geen enkele invloed op het libido of erecties. Ook het testosterone niveau en het orgasme blijven gelijk. Na de ingreep wordt 3 maanden later een controle van het spermastaal uitgevoerd. Pas als er dan geen zaadcellen meer worden aangetroffen kunnen betrekkingen zonder voorbehoedsmiddel plaatsvinden.

Na een sterilisatie kunnen de uiteinden opnieuw aan elkaar worden gezet.Deze ingreep heet een 'vaso-vasostomie'. Het succes percentage hiervan is ongeveer 70% en de kans op succes neemt af met de tijd na de sterilisatie.

Meer info omtrent de ingreep

Meer info omtrent de ingreep


Besnijdenis (circumcisie)

Bij een besnijdenis wordt de voorhuid volledig weggenomen. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving of een 'ruggenprik'. De wonde kan gesloten worden met zelf verteerbare draad of huidlijm. Een wondcontrole wordt voorzien een week na de ingreep. Betrekkingen dienen vermeden te worden tot 4 weken na de ingreep

Meer info omtrent de ingreep

Meer info omtrent de ingreep


Orchidectomie (wegname van de teelbal voor teelbalkanker)

Indien een kwaadaardige tumor wordt aangetroffen in de teelbal, dient deze verwijderd te worden. Bijna steeds betreft het een volledige excisie van de teelbal, heel soms wordt slechts een deel verwijderd. De incisie gebeurt ter hoogte van de lies, op deze manier kan ook een deel van de zaadstreng mee verwijderd worden. De ingreep duurt slechts een half uur en kan soms in dagkliniek uitgevoerd worden.

Een andere reden om de teelbal te verwijderen is bij uitgezaaide prostaatkanker. In dit geval is deze therapie bedoeld als castratie om zo de prostaatkanker af te remmen. Dit effect kan echter ook bereikt worden via inspuitingen, dus zonder chirurgische castratie. Bij deze ingreep wordt de inhoud van de beide teelballen verwijderd, het omhulsel en alle bloedvaten en zaadstreng blijven echter bewaard. Hier gebeurt de chirurgie langs de balzak, niet via de lies.

Meer info omtrent de ingreep

Meer info omtrent de ingreep


Orchidopexie (scrotaal brengen van niet-ingedaalde teelbal)

Als de teelbal niet spontaan is ingedaald tot in het scrotum, dient dit met een kleine ingreep gecorrigeerd te worden. Deze gebeurt best voor de leeftijd van 18 maanden om het risico op schade aan de teelbal zo laag mogelijk te houden. Indien deze langer hoog in de lies blijft kan dit aanleiding geven tot onvruchtbaarheid en een licht verhoogde kans op teelbal kanker.

Bij deze ingreep wordt een kleine incisie gemaakt ter hoogte van de lies. De teelbal wordt opgezocht en vrij gemaakt, zodat hij vast hangt aan een voldoende lange streng weefsel (zaadleider + bloedvaten) om deze tot in het scrotum te krijgen. In het scrotum wordt dan een tweede kleine incisie voorzien om de teelbal ter plaatse te fixeren. De ingreep verloopt in dagkliniek en duurt ongeveer 30-45 minuten.

Meer info omtrent de ingreep

Meer info omtrent de ingreep


Embolisatie van een spatader

Als er ter hoogte van het scrotum een spatader wordt vastgesteld welke voldoet aan de voorwaarden om behandeld te worden, kan een embolisatie gebeuren. Hierbij wordt een scrotale incisie gemaakt aan de zijde van de spatader, meestal links. Er wordt een ader opgezocht en nadien wordt hier een etsende stof ingespoten (zie linkerzijde van de figuur). Deze stof zorgt ervoor dat het grote afvoerend bloedvat in de buikholte wordt afgesloten (zie rechterzijde van de figuur).  Op die manier blijft er minder bloed staan in de bloedvaten ter hoogte van het scrotum. Zodoende zakt de temperatuur rond de teelbal waardoor de klachten (pijn, onvruchtbaarheid) kunnen afnemen. De ingreep duurt 45 minuten en wordt uitgevoerd in dagkliniek.

Indien er na een dergelijke ingreep een recidief spatader zou optreden, kan deze via een kijkoperatie in de buik (laparoscopie) behandeld worden.

embolisatie.jpg

Wegname bijbalcysten

Indien een symptomatische bijbalcyste wordt vastgesteld, kan deze verwijderd worden. Dit gebeurt via een kleine incisie in het scrotum. De teelbal wordt uitwendig gebracht en de aanliggende cyste(n) wordt(en) verwijderd. Indien de bijbal zelf de oorzaak is van pijn of recidiverende ontstekingen zonder aanwezigheid van cysten, kan deze ook worden verwijderd. De ingreep duurt 30-45 minuten en wordt uitgevoerd in dagkliniek. Ze wordt uitgevoerd onder een volledige verdoving of een ruggenprik.

Meer info omtrent de ingreep

Meer info omtrent de ingreep