de prostaat

Onderstaand zijn de meest voorkomende urologische behandelingen met betrekking tot de prostaat terug te vinden.

 

TURP.jpg
TURP appelsien.png

TUR prostaat ('uitboring')

Bij mannen met een vergrote prostaat kan een 'boring' of TUR prostaat gebeuren. Hierbij wordt de binnenkant van de prostaat in kleine stukjes verwijderd via de plasbuis. Deze ingreep is aangewezen bij sommige dringende medische indicaties zoals het niet kunnen plassen of terugkerende infecties, ook bij het falen van medicamenteuze therapie. Een TUR prostaat kan worden uitgevoerd bij prostaatvolumes tot ongeveer 100 gram. De ingreep verloopt via een volledige verdoving of ruggenprik. Na de ingreep is er een sonde ter plaatse om de prostaatloge te spoelen en klontervorming te vermijden. Deze kan meestal na 2 dagen verwijderd worden. Gemiddeld verblijven patiënten na een dergelijke ingreep een 3-tal dagen in het ziekenhuis. 

Deze techniek wordt in ons centrum bijna niet meer uitgevoerd en is bijna volledig vervangen door de HoLEP techniek (zie volgende paragraaf)


HoLEP.png

HoLEP (holmium enucleatie van de prostaat, prostaat laser)

Bij mannen met een vergrote prostaat kan een HoLEP gebeuren. Hierbij wordt de binnenzijde van de prostaat met de laser losgemaakt van het kapsel zoals je de schil van een appelsien losmaakt. Daarna worden de weefselfragmenten tot kleine snippers vermalen en opgezogen. Dit verloopt allemaal via de plasbuis. Deze ingreep is aangewezen bij sommige dringende medische indicaties zoals niet kunnen plassen of terugkerende infecties, ook bij het falen van medicamenteuze therapie. Een HoLEP kan worden uitgevoerd bij prostaatvolumes tot ongeveer 250 gram. De ingreep verloopt via een volledige verdoving of ruggenprik. Na de ingreep is er een sonde ter plaatse om de prostaatloge te spoelen en klontervorming te vermijden. Deze kan meestal na 1 dag verwijderd worden. Gemiddeld verblijven patiënten na een dergelijke ingreep 2 dagen in het ziekenhuis. In vergelijking met een klassieke TUR prostaat betekent dit dus een nacht minder verblijven in het ziekenhuis.

Onze dienst is een van de weinige diensten in Vlaanderen die deze techniek aanbiedt.


hryntschak.jpg

Prostaatwegname voor goedaardige oorzaken

Bij mannen met een zeer grote prostaat van meer dan 250 gram, kan de binnenzijde van de prostaat niet langs de plasbuis worden weggenomen. In dit geval wordt dit weefsel via een insnede thv de onderbuik (cfr figuur links) of via de robot verwijderd. In ons centrum worden dergelijke ingrepen bijna steeds met de robot uitgevoerd (door ons in AZ Groeninge). Deze ingreep is aangewezen bij sommige dringende medische indicaties zoals niet kunnen plassen of terugkerende infecties, ook bij het falen van medicamenteuze therapie. Na de ingreep is er een sonde ter plaatse om de prostaatloge te spoelen en klontervorming te vermijden. Deze kan meestal na 2 dagen verwijderd worden. Gemiddeld verblijven patiënten na een dergelijke ingreep een 3-tal dagen in het ziekenhuis. 


Robot.jpeg

Robot geassisteerde prostaatwegname voor prostaatkanker (RALP)

Indien prostaatkanker wordt vastgesteld, zijn er afhankelijk van de uitgebreidheid en de agressiviteit van de ziekte verschillende behandelingsmogelijkheden. Vaak behoort chirurgie hier ook bij.
Als beslist wordt om de prostaat weg te nemen (prostatectomie genoemd), dan gebeurt dit steeds volledig. Dit wil zeggen dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een prostaatboring, niet enkel de binnenzijde wordt verwijderd. De volledige prostaat wordt weggenomen samen met de zaadblaasjes (een reservoir voor het sperma). Soms worden tijdens deze ingreep ook lymfeklieren in het kleine bekken mee weggenomen, uw uroloog zal dit op voorhand met u bespreken. De meest voorkomende neveneffecten zijn (tijdelijk) urineverlies bij hoesten of heffen en verminderde erecties. Voor het eerste probleem wordt na de ingreep snel gestart met bekkenbodemkiné, voor het andere kan medicatie ingenomen worden zo nodig.

In ons centrum gebeurt deze ingreep steeds met de robot via een 5-tal kleine incisies in de buikwand, ze wordt door ons uitgevoerd in AZ Groeninge.

De ingreep duurt 3 tot 4 uur. Nadien is er een sonde in de penis ter plaatse voor 4 tot 5 dagen, deze wordt normaal gezien verwijderd vooraleer de patiënt naar huis gaat. Meestal is er een vlot herstel zonder al te veel last. Vaak dienen er tot 20 dagen nadien injecties gegeven te worden tegen klontervorming in de bloedvaten, dit kan gebeuren via de thuisverpleging.


Brachytherapie.png

Brachytherapie

Indien prostaatkanker wordt vastgesteld, zijn er afhankelijk van de uitgebreidheid en de agressiviteit van de ziekte verschillende behandelingsmogelijkheden. Brachytherapie is een vorm van inwendige bestraling waarbij verschillende radioactieve staafjes in de prostaat worden ingebracht, permanent. Deze zorgen er voor dat de tumor kapot gestraald wordt. Brachytherapie is vooral aangewezen bij mannen met een weinig agressieve vorm van prostaatkanker zonder al te veel plasklachten. Bovendien mag de prostaat niet te groot zijn.

De ingreep duurt anderhalf uur. Nadien dienen de patiënten 1 nacht te blijven.  Behoudens wat moeilijker plassen, ervaren patiënten weinig klachten na deze ingreep.