Prostaat: behandelingen

 TUR prostaat (prostaatboring)

Bij mannen met een vergrote prostaat kan een 'boring' of TUR prostaat gebeuren. Hierbij wordt de binnenkant van de prostaat in kleine stukjes verwijderd via de plasbuis. Deze ingreep is aangewezen bij sommige dringende medische indicaties zoals het niet kunnen plassen of terugkerende infecties, ook bij het falen van medicamenteuze therapie. Een TUR prostaat kan worden uitgevoerd bij prostaatvolumes tot ongeveer 100 gram. De ingreep verloopt via een volledige verdoving of ruggenprik. Na de ingreep is er een sonde ter plaatse om de prostaatloge te spoelen en klontervorming te vermijden. Deze kan meestal na 2 dagen verwijderd worden. Gemiddeld verblijven patiënten na een dergelijke ingreep een 2-tal dagen in het ziekenhuis. 

Deze techniek wordt in ons centrum bijna niet meer uitgevoerd en is bijna volledig vervangen door de HoLEP techniek (zie volgende paragraaf)

Meer info omtrent de ingreep

Meer info omtrent de ingreep

TURP appelsien.png

HoLEP (Holmium enucleatie van de prostaat, prostaat laser)

Bij mannen met een vergrote prostaat kan een HoLEP gebeuren. Hierbij wordt de binnenzijde van de prostaat met de laser losgemaakt van het kapsel zoals je de schil van een appelsien losmaakt. Daarna worden de weefselfragmenten tot kleine snippers vermalen en opgezogen. Dit verloopt allemaal via de plasbuis. Deze ingreep is aangewezen bij sommige dringende medische indicaties zoals niet kunnen plassen of terugkerende infecties, ook bij het falen van medicamenteuze therapie. Een HoLEP kan worden uitgevoerd bij prostaatvolumes tot ongeveer 200 gram. De ingreep verloopt via een volledige verdoving of ruggenprik. Na de ingreep is er een sonde ter plaatse om de prostaatloge te spoelen en klontervorming te vermijden. Deze kan meestal na 1 dag verwijderd worden. Gemiddeld verblijven patiënten na een dergelijke ingreep 2 dagen in het ziekenhuis.

Meer info omtrent de ingreep

Meer info omtrent de ingreep


Rezum (stoomtherapie van de prostaat)

Rezum is een nieuwe techniek waarbij stoom tot 103°C geïnjecteerd wordt in de prostaat. Hierdoor ontstaat celdood met afname van de obstructie en verbetering van de plasklachten. De procedure verloopt in dagkliniek, een sonde blijft na de ingreep ter hoogte van de plasbuis aanwezig en wordt enkele dagen later op de raadpleging verwijderd.

Deze ingreep is een soort tussenstap voor mensen die geen medicatie willen nemen maar ook (nog) geen TURP of HoLEP wensen gezien het meer ‘invasieve’ karakter (zie bovenste paragrafen). Bovendien is er na deze procedure geen droog orgasme in 95% van de patiënten, iets wat wel vaak wordt gezien bij de andere operatieve technieken.

De ingreep kan slechts worden toegepast bij prostaat volumes tot 80 gram. Daarnaast is het resultaat nadien iets minder indrukwekkend dan bij een TURP of HoLEP ingreep.

Rezum.jpg

robot geassisteerde wegname van de prostaat (voor prostaatkanker)

Indien prostaatkanker wordt vastgesteld, zijn er afhankelijk van de uitgebreidheid en de agressiviteit van de ziekte verschillende behandelingsmogelijkheden. Vaak behoort chirurgie hier ook bij.
Als beslist wordt om de prostaat weg te nemen (prostatectomie genoemd), dan gebeurt dit steeds volledig. Dit wil zeggen dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een prostaatboring, niet enkel de binnenzijde wordt verwijderd. De volledige prostaat wordt weggenomen samen met de zaadblaasjes (een reservoir voor het sperma). Soms worden tijdens deze ingreep ook lymfeklieren in het kleine bekken mee weggenomen, uw uroloog zal dit op voorhand met u bespreken. De meest voorkomende neveneffecten zijn (tijdelijk) urineverlies bij hoesten of heffen en verminderde erecties. Voor het eerste probleem wordt na de ingreep snel gestart met bekkenbodemkiné, voor het andere kan medicatie ingenomen worden zo nodig.

Deze ingreep wordt door Dr. Logghe verricht met de robot, te AZ Groeninge. De procedure duurt 3 tot 4 uur. Nadien is er een sonde in de penis ter plaatse voor 4 tot 5 dagen, deze wordt normaal gezien verwijderd vooraleer de patiënt naar huis gaat. Meestal is er een vlot herstel zonder al te veel last. Vaak dienen er 10 tot 20 dagen nadien injecties gegeven te worden tegen klontervorming in de bloedvaten, dit kan gebeuren via de thuisverpleging.

Naast een uitgebreid gesprek met uw uroloog kunt u omtrent deze behandeling ook steeds terecht bij onze prostaatverpleegkundige voor extra uitleg.

Meer info omtrent de ingreep

Meer info omtrent de ingreep


Brachytherapie (inwendige bestraling van de prostaat)

Indien prostaatkanker wordt vastgesteld, zijn er afhankelijk van de uitgebreidheid en de agressiviteit van de ziekte verschillende behandelingsmogelijkheden. Brachytherapie is een vorm van inwendige bestraling waarbij verschillende radioactieve staafjes in de prostaat worden ingebracht, permanent. Deze zorgen er voor dat de tumor kapot gestraald wordt. Brachytherapie is vooral aangewezen bij mannen met een weinig agressieve vorm van prostaatkanker zonder al te veel plasklachten. Bovendien mag de prostaat niet te groot zijn.

De ingreep duurt anderhalf uur. Nadien dienen de patiënten 1 nacht te blijven.  Behoudens wat moeilijker plassen, ervaren patiënten weinig klachten na deze ingreep. 

Meer info omtrent deze ingreep

Meer info omtrent deze ingreep