PSA test

PSA is een afkorting die staat voor ‘prostaat specifiek antigen’. Het is een eiwit dat door de prostaat wordt aangemaakt om klontering van het sperma tegen te gaan. Aangezien het enkel door de prostaat wordt aangemaakt, wordt het vaak gebruikt om aandoeningen van de prostaat op te sporen, vooral prostaatkanker. Deze test gebeurt via een bloed afname. U dient niet nuchter te zijn.

Het is belangrijk te weten dat er geen ‘grens’ is vanaf wanneer een PSA waarde zeker te hoog is. Dit kan variëren door een groot aantal factoren. Er zijn 3 belangrijke redenen waarom een PSA waarde verhoogd kan zijn:

  • Ontsteking van de prostaat (prostatitis)

  • Goedaardige prostaat vergroting

  • Prostaatkanker

Bij een ontsteking van de prostaat zijn er vaak extra symptomen aanwezig zoals pijn bij het plassen en koorts. Na inname van antibiotica dient de PSA waarde terug te dalen.

Bij een PSA stijging door een goedaardige prostaatvergroting, wordt op echografie inderdaad een duidelijk toegenomen volume vastgesteld. Vaak schommelt de PSA een beetje, deze kan dus (beperkt) stijgen en dalen. Uiteindelijk is er wel een gestage toename van de PSA waarde maar deze is meestal zeer traag.

Tot slot kan de PSA waarde gestegen zijn bij prostaatkanker, aangezien elke prostaatkankercel relatief gezien meer PSA aanmaakt dan een ‘gewone’ prostaatcel. Er is dan vaak een snelle stijging van de PSA waarde en een discrepantie met het prostaatvolume.

Het is belangrijk om vanaf 50 jaar uw PSA waarde te laten controleren, aangezien prostaatkanker op zich geen klachten geeft. Zo er een familielid in de eerste graad prostaatkanker heeft (broer of vader) dan wordt dit zelfs aanbevolen vanaf 45 jaar. Indien de PSA waarde voldoende laag is, kan slechts om de 2 jaar (of langer) een hercontrole gebeuren. Is deze echter verhoogd, contacteert u best een uroloog om verder nazicht te laten verrichten.